LTE made humanly possible

Posted: December 8, 2009 in technical
Tags: , ,

Astazi am avut parte de cea mai cool prezentare – LTE ever, de la o colega de job. In sfarsit s-au mai lamurit si la mine in capshor diverse dileme legate de eNode, MME sau SGW.

Spre deosebire de UMTS, unde ai tzshpe mii de draci de echipamente in reteaua radio, aici ai doar UE-ul (User Equipment) si eNB (eNodeB) pe post de inlocuitor de RNC si NodeB. APN-ul este MULT simplificat. eNB-ul devine ceva mai complicat, if you ask me, pentru ca el de acum trebuie sa comunice direct cu echipamentul MME (Mobility Management Entity) – masina echivalenta (mai mult sau mai putin, dar suficient de echivalenta la mine in cap acum) SGSN-ului din UMTS. eNB-ul comunica cu MME-ul pe interfata S1-U, cum a fost numita de mesterii de la 3GPP. Mai departe, acest MME, cu rol de semnalizare pe reteaua LTE, are sarcina de a deschide un tunel eGTP (GTPv..almost 2) catre SGW (Serving Gateway) pe interfata S11, pentru ca mai apoi SGW-ul sa il intrebe pe PDN-GW (Packet Data Network Gateway) pe interfata S5/S8 daca politicile pentru acel user sunt ok si daca da, sa-i dea IP. PDN-GW-ul il intreaba mai departe pe PCRF (policy enforcement..something) ce QoS poate sa ofere bietului user, si asa se creeaza ceea ce numim “bearer” – un fel de “contexte” de la UMTS care au template-uri de trafic acceptat sau nu, si la ce QoS.

Interesant la chestia asta e ca un UE poate sa comunice cu mai multi PDN-GW-uri, astfel incat sa-si ia IP-uri de la fiecare, in functie de ce retea este in spatele fiecarui PDN-GW. Bine de stiut ca fiecare UE poate avea maxim 11 beareri; noroc ca PDN-GW-ul se poate trezi sa-i mai modifice TFT (Traffic Flow Template)-ul unui UE pe un anumite bearer, deci nu am ramas in pana de QoS si nici de beareri 😛

Acuma, eu nu m-am dumirit clar de ce folosesc ei UDP sub eGTP, dar probabil ca au avut un motiv bun. Se pare ca TCP-ul e prea solicitant pt device-uri..or smth, si au “inventat” un lightweight-TCP al carui nume l-am uitat, care sa faca doar stateful connection, dar fara negociere de window-size sau alte nebunii asemanatoare. Abia astept sa intru in paine ca lumea pe EPC.

— La cererea publicului, POZA:

LTE_Architecture

[copyright Santosh Dornal – http://wired-n-wireless.blogspot.com/]

Advertisements
Comments
  1. iulian says:

    UDP – pt ca daca pierzi un pachet de voce ..asta e ..se reface din software la clienti [aproximare liniara or smth], iar daca era pachet de date atunci se vor ocupa protocoalele superioare de retransmiterea lui..
    Daca nu faceau asa si se pierdea un pachet … ar fi aparut retransmisii pe acolo [pierderea era datorita traficului f mare] deci si mai mult trafic => blocaj, plus trebuia sa adaugi memorie si buffere sa tii minte pachetul & stuff … iar in cazul vocii daca ajunge cu intarziere ..poate sa nu mai vina deloc … [parerea mea … initial am crezut ca folosessc ceva gen uTP …dar se pare ca nu 🙂 ]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s