o creiera, doua creiere, trei creiere…

Posted: January 13, 2011 in technical, thoughts
Tags: , , ,

Astazi compania minunata in care lucrez a continuat seria de traininguri smechere: Perceptual Computing. Chestia asta e combinata cu ideea de retele neurale si de invatare a computerului. Tipul care a prezentat, un super apreciat coleg developer pe platforme low-level (FPGA), a prezentat un sistem de tip Per-C pe care l-au realizat intr-unul dintre proiectele noastre de la firma.

Metodele de invatare ale sistemelor Per-C sunt similare creierului uman si codului genetic. Copilul mai mic de un an are toate conexiunile prezente intre totii neuronii. Viziunea lui asupra lumii este fuzzy. In timp, prin repetare, invatare Hebbiana, invatare prin exceptii…samd, ajunge sa stabilizeze anumite conexiuni si sa le stearga pe altele, care nu aduc valoare proceselor cognitive.

Ca o curiozitate, creierul uman functioneaza cu estrogen. Femeile gandesc, deci, in mod natural 😀 . Pe cand barbatii au nevoie de o unitate aditionala in creier care sa le transforme testosteronul in  estrogen, ca, deh, sa poata gandi si ei 😛 Concluzia trasa de un coleg este ca noi avem ” o creiera”, nu “un creier” in cap.

O alta chestie interesanta este ca un astfel de sistem, btw: e masina Turing completa, poate sa ajunga sa minta; e constienta ca minte, dar procesul prin care i se trimit input-uri versus sistemul de evaluare programat ajunge sa o faca sa nu aiba alta solutie. Si decat sa nu atinga sistemul de evaluare (adica sa aiba o solutie), prefera sa dea o solutie gresita 😀 Deasemenea, un sistem Per-C poate fi deprimat, autist sau obsesiv-compulsiv; aceste dereglari de “comportament” apar la o parametrizare nefericita a diverselor unitati ale sistemului… Daca un sistem e parametrizat prea minutios, se va pierde in detalii, si nu va mai ajunge la solutie, cheste care il poate frustra, moment in care poate sa nu mai realizeze niciun calcul.

Schizofrenia in Per-C: bietul computerash nu are clar definite diferentele intre input-urile reale si cele rezultate instantaneu din procesarea contextului cognitiv.

In felul asta, un calculator cu mai multe perceptii decat cel mai bun sahist poate ajunge la concluzia ca oamenii il frustreaza, ca sunt dobitoci, si deci ar trebui eliminati 😛

Advertisements
Comments
 1. Super tare! Oare cat o sa mai treaca pana o sa ma pot conversa cu calculatorul din dotare?
  Nu, nu ma astept sa pot conversa pe teme umaniste (inca), dar ma astept sa putem conversa pe teme tehnice (cum ar fi: “daca arunc un mar de 200g cu 2m/s, cat de departe ajunge?”) si, cel mai interesant, sa pot scrie programe fara a scrie — ci explicandu-i calculatorului ce vreau sa modelez/obtin.
  Pe aceeasi directie, o sesiune de debugging ar avea cu totul alt gust daca as putea discuta cu calculatorul in loc sa scriu in gdb 😉

  @Dexter

  • @Radu: hehe! I feel you! cel putin cu gdb-ul, caci eu si el nu prea suntem asa prieteni. Si azi a trebuit sa ne conversam putin.
   Nu stiu cat de bine am retinut eu informatiile din trainingul de azi, dar ideea de baza tot a ramas. Si da, calculatorul intelege lucrurile in aceeasi maniera ca un om/ca un copil, daca vrei, nu in binar. Ceea ce e cu totul altfel de tehnologie 😀

 2. Ar fi super tare sa pot avea o sesiune de ELIZA (ce vremuri!) folosind vocea si nu tastatura 🙂 Ar fi super tare sa pot aplica principiile din Forth (limbajul de programare) folosind o discutie in loc de a scrie la consola.
  Fiind programator la origine, n-am nici o problema cu faptul ca va trebui sa-i explic/definesc chestii inainte de a-l intreba de ele, dar tot ar fi super tare!!!

  @Dexter

 3. Ryan says:

  Ceva în genul ăsta?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s